Ľudské črevo obsahuje viac ako 100 biliónov baktérii, ktoré súhrne nazývame mikroflóra. V našej sérii blogov sme sa už zaoberali tým, čo mikroflóra je, a akú kľúčovú úlohu zohrávajú jej baktérie v imunitnom systéme ľudského tela.
Čo však možno ešte neviete, je, ako veľmi je dôležitá úloha čriev pri zásobovaní tela energiou, či už fyzickou alebo psychickou. Baktérie v črevách sú zodpovedné za rozklad rastlinnej vlákniny fermentáciou z prijatej potravy. Tento proces nezabezpečuje energiu len pre naše baktérie, ale zabezpečuje aj inak nedostupnú energiu, a umožňuje nám tiež vstrebať z potravy dôležité živiny akými sú vitamín K a B.
Vitamín K je extrémne dôležitý pre správne zrážanie krvi. Na druhej strane, vitamín B, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý zohráva dôležitú funkciu pri metabolizme, pomáha odbúravať a uvoľňovať energiu z prijatej potravy a udržiavať pokožku a nervový systém v zdravej kondícii.
Črevné baktérie sú dôležitým prvkom pri udržiavaní mozgu v kondícii a regulujú naše nálady. Serotonín je neurotransmiter, čo znamená, že pomáha mozgu prenášať signály z jednej časti mozgu pozdĺž nervov do ďalších častí mozgu. Je všeobecne známe, že serotonín zohráva rozhodujúcu úlohu vo fungovaní mozgu. Niekedy sa mu hovorí “šťastná látka”, pretože prispieva k pocitom šťastia a pozitívnej nálady. Odhaduje sa však, že drvivá väčšina serotonínu sa v skutočnosti nachádza v gastrointestinálnom trakte. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo mať zdravé črevo môže pozitívne ovplyvňovať Vašu náladu. Vedci dokonca nedávno zistili, že mozog a črevá sú prepojené takzvanou “mozgovo črevnou osou”. V súčasnosti pokračujú vedci v zisťovaní akú úlohu zohráva táto os pri riadení nálady, a tiež pri udržiavaní mozgu v zdraví a v kondícii.
Čo je mozgovo črevná os?
Ako už samotný názov naznačuje, mozgovo črevná os je obojsmerné spojenie medzi črevami a mozgom. Zatiaľ čo mozog môže vysielať signály vnútornostiam, aby tak reguloval pohyblivosť, trávenie a vstrebávanie, črevá a súvisiace mikroorganizmy ovplyvňujú neurotransmitery v mozgu, čo má vplyv na pocity stresu, úzkosti, zmenu nálad a na správanie ako také.
Táto štúdia je veľmi čerstvá, takže ešte celkom nevieme, ktoré baktérie v čreve majú najväčší vplyv na zmenu nálady. Čo však vieme, je, že existujú veci, ktorými dokážeme udržať črevá zdravé, napríklad pestrou a zdravou stravou. Zlatým pravidlom je, že pestrá mikroflóra je zdravá mikroflóra. Vieme však aj to, čo mikroflóre škodí, a tým je napríklad časté a nadmerné užívanie antibiotík.
Ako môžete zvýšiť rozmanitosť Vašej črevnej mikroflóry?
V prvom rade, konzumujte veľa pestrej rastlinnej stravy. V zdravom čreve sa nachádza množstvo mikrobiálnych organizmov, pre ktoré sú zdrojom energie práve živiny z rastlinnej stravy. Čím rozmanitejšia je Vaša strava, tým lepšie. Jedným z dôvodov, prečo sú rastlinné potraviny ako ovocie, zelenina, strukoviny a orechy prospešné pre naše črevá, je ten, že obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržiavať Váš tráviaci systém v zdraví a bezchybnom fungovaní. Aj preto by ste sa mali napríklad vyhýbať polotovarom a vysoko spracovaným potravinám. Tie často obsahujú zložky, ktoré ničia dobré baktérie, a podporujú rozširovanie tých škodlivých. Pri varení napríklad siahnite radšej po extra panenskom olivovom oleji, pretože obsahuje veľa polyfenolov, ktoré sú pre črevá prospešné. No a potom sú to probiotické potraviny, ako kefír, jogurt, fermentované potraviny (kimchi a kombucha), ktorými rozhodne podporíte tvorbu zdraviu prospešných baktérii. Za skúšku tiež stoja aj vysoko kvalitné probiotické doplnky výživy.
[products ids="756, 1034, 22307"]
Referencie LeBlanc, J.G., Milani, C., de Giori, G.S., Sesma, F., van Sinderen, D. and Ventura, M., 2013. Bacteria as vitamin suppliers to their host: a gut microbiota perspective. Current opinion in biotechnology, 24(2), pp.160-168. Huskisson, E., Maggini, S. and Ruf, M., 2007. The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being. Journal of international medical research, 35(3), pp.277-289. Kim, D.Y. and Camilleri, M., 2000. Serotonin: a mediator of the brain–gut connection. The American journal of gastroenterology, 95(10), p.2698. Foster, J.A. and Neufeld, K.A.M., 2013. Gut–brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression. Trends in neurosciences, 36(5), pp.305-312. Cicerale, S., Lucas, L.J. and Keast, R.S.J., 2012. Antimicrobial, antioxidant and anti-inflammatory phenolic activities in extra virgin olive oil. Current opinion in biotechnology, 23(2), pp.129-135.